Dokumentumok kezelése

artio-main

A dokumentumok kezelésénél azért van szükség egy külön bővítményre, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor az egyes dokumentumok elérhetőségét is szükséges szabályozni, vagy éppen egyszerre egy több dokumentumot tartalmazó csoportot szeretnénk egy egyszerű linken elérhetővé tenni. A dokumentumkezelő alkalmazások számos további lehetőséget is támogatnak és használatuk is kellően egyszerű. A klasszikus módszer, miszerint feltöltünk valamely könyvtárba egy dokumentumfájt és azt egyszerű linkeléssel közvetlenül linkeljük, erősen kerülendő! Rövid távon ez egyszerű és gyors megoldás, de hosszútávon átláthatatlanságot fog eredményezni. 

A dokumentumkezelő a Komponensek menüpont alatt található meg Artio JoomDoc 4 néven.

artio-documents Lehetőség van egy könyvtárstruktúra kialakítására a feltötltött dokumentumok tartalma alapján, melyeket célszerű legalább évszámok alapján további alkönyvtárakba csoportosítani. Ehhez a jobb oldalt elhelyezkedő Create gomb melletti "New Folder" mezőbe kell beírni a létrehozandó könyvtár nevét, majd a gombra klikkelni. Alkönyvtárakat létrehozni a szülőkönyvtárba való belépés után hasonlóképpen lehet. A könyvtárak között navigálni a középső területen, illetve a bal oldali JoomDOC Explorer-ben is lehetséges.
artio-file-upload

Egy új dokumentum hozzáadása 2 fő lépésből áll. Elsőként fel kell tölteni magát a nyers dokumentumfájt, mely lehet egy pdf, doc, xls, stb. Ehhez az Upload gomb melletti Tallózás gombra kell ráklikkelni, majd itt kiválasztani az adott fájlt (egyszerre csak egyet lehet kiválasztani). Emellett jobbra meg fog jelenni a fájl neve, majd az Upload gomb lenyomása után kerül ez végleg rögzítésra a kiszolgálón. Ha ez megtörtént, akkor meg fog jelenni a középső szekcióban, de még nem teljes értékű dokumentumként. Ahhoz, hogy felhasználhatóvá váljon az egyes cikkekben is, első lépésként kattintsunk a vele egy sorban található nagy plusz jelre. Ez fogja előhozni a következő sorban látható ablakot.

artio-doc-add

A Title mezőbe a dokumentum megjelenítendő nevét kell beírni. Az Alias mező automatikusan legenerálásra kerül, ezzel nem kell különösebben foglalkoznunk. A State mező maradhat az alapértelmezett értékén, akárcsak az Access mező is, mely szerint a dokumentum nyilvános minden látogató számára. Amennyiben ezt korlátozni szeretnénk, vegyünk fel a kapcsolatot a weboldal webmesterével, hogy az igények szerint kerüljön kialakításra a hozzáférési szintek kialakítása.

A többi mező értékének kitöltése opcionális, de alapállapotban is megfelelőek. Mentéshez a fent található Save gombra kell kattintani.

thumb doclink

Miután bekerült a dokumentumkezelőbe a megjelenítendő állomány, az bármikor könnyen beszúrható egy új vagy már meglévő cikkbe. A cikkszerkesztő alján található egy JoomDOC nevezetű gomb, mely a képen látható ablakot hozza fel. Itt lehetőségünk van navigálni a dokumentumkezelőben létrehozott könyvtárak között. Jobb oldalt fent van egy olyan opció, hogy "Insert link to display document detail", mely számunkra általában nem ideális megjelenítést ad, ezért azt át kell váltani az "Insert link to directly download file (only files)". Előbbi akkor jó választás, ha egy teljes mappa tartalmát szeretnénk megjeleníteni.

Miután eljutottunk a megfelelő állományhoz, mellette szerepel egy fehér plusz jel narancssárga alapon, melynek használatával lehet beszúrni a választott dokumentumot.